Ekologiska tomatplantor

I år fortsätter vi att odla Clarée som är en rätt så stor körsbärstomat. Vi och flera med oss gillade den både för smakens skull och för att plantorna var snabbväxt och friska.  Vi provar två sorter till i år – Arvento som är en tomat av normalstorlek och ska vara frisk och resistent mot diverse sjukdomar. En annan ny sort blir Pareso en miniplommontomat, som är söt (smaken) och med lite extra nyttig röd färg. Det röda färgämnet i tomaterna (lykopen) liknar karotin och är en antioxidant som skyddar mot cancer och hjärtkärlsjukdom. Ät mycket tomater, de är desssutom lika nyttiga tillagade. Tomatplantorna sår vi vecka nästa vecka , sedan skolas de om efter fyra veckor och efter åtta veckor. De tomatplantorna vi behåller själva planteras ner i jorden någon gång i slutet på april eller början på maj. Plantorna som odlas fram i kall växthus blir härdiga och vana vid miljön i ett vanligt hobbyväxthus. tillskottsvärmen  som vi har i växthuset gör att temperaturen jämnas ut och plantorna får en bra start och tillväxt. Ekologiska plantor odlas fram med ekologiskt odlat frö och utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.  Precis så som du ska fortsättatt odla hemma!